Η Ελασσόνα βρίσκεται στο Νομό Λάρισας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες σειράς λόφων, στη νότια πλευρά του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας και έδρα των δώδεκα θεών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.

Είναι έδρα της Επαρχίας Ελασσόνας η οποία χωρίζεται διοικητικά σε έξι Δήμους και τρεις Κοινότητες με συνολικά 52 οικισμούς. Η συνολική έκταση της επαρχίας Ελασσόνας είναι 1.798 τ. χλμ. και ο συνολικός πληθυσμός της, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, ανέρχεται σε 37.264 κατοίκους. Η μορφολογία του εδάφους της επαρχίας είναι κυρίως ορεινή (78%), με διαχωρισμό 38% ορεινή και 40% ημιορεινή και με κυρίαρχη την παρουσία του Ολύμπου, που είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων.

Ποτάμι της Ελασσόνας

Ποτάμι Ελασσόνας

Η πόλη είναι έδρα του Δήμου Ελασσόνας, ο οποίος περιλαμβάνει (εκτός της Ελασσόνας) επιπλέον 12 οικισμούς με συνολικό μόνιμο πληθυσμό 14.500 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 (συμπεριλαμβάνεται και η Κοινότητα Τσαριτσάνης) και είναι οργανωμένος σε 9 τοπικά Διαμερίσματα.

Μέχρι το 1964 η περιοχή Δεσκάτης ανήκε στην επαρχία Ελασσόνας του Νομού Λαρίσης – Έως τότε ο Νομός Λαρίσης ήταν ο μεγαλύτερος σε έκταση της Ελλάδος. Σήμερα είναι ο δεύτερος, μετά τον Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στην πόλη είναι τα “Ελευθέρια”, όπου γιορτάζεται η απελευθέρωση της Ελασσόνας από τους Τούρκους, την 6 Οκτωβρίου 1912. Η πιο διάσημη εκδήλωση, λόγω της πανελλαδικής προβολής της, είναι η Γιορτή φέτας που διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Άποψη του Ολύμπου με την Ελασσόνα και την Τσαρίτσανη

Άποψη του Ολύμπου με την Ελασσόνα και την Τσαρίτσανη

Φυσικό περιβάλλον

Την Ελασσόνα διασχίζει ο Ελασσονίτης ποταμός (ή Ελασσονίτικος), ο οποίος συμβάλλει με τον Τιταρήσιο και εκβάλλει στον Πηνειό, το πιο μεγάλο ποτάμι της Θεσσαλίας. Το ποτάμι χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη, την παλιά πόλη που είναι χτισμένη στους πρόποδες της αρχαίας ακρόπολης και ονομάζεται Βαρόσι, και στη νέα πόλη που απλώνεται στη δεξιά όχθη του ποταμού. Τα δύο μέρη της πόλης συνδέουν τρεις γέφυρες και ένα παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, που αποτελεί αξιοθέατο της Ελασσόνας.

Η πόλη βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Όλυμπο (40 λεπτά διαδρομή ως το χιονοδρομικό κέντρο), το οποίο σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να τον επισκεφθεί αυθημερόν κάνοντας πεζοπορία, αναρήχιση ή ακόμα και σκι.

Οδική πρόσβαση

H Ελασσόνα αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο παρέχοντας πρόσβαση από την κεντρική στη βόρειο Ελλάδα, ενώνοντας οδικά τους νομούς Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης και Γρεβενών. Απέχει από τη Λάρισα 38 χλμ., από την Κατερίνη 70 χλμ., από την Κοζάνη 78 χλμ.

Πέτρινο Γεφύρι Ελασσόνας

Τοξωτό Γεφύρι Ελασσόνας

Κτίσματα και μνημεία

Το μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης αλλά ταυτόχρονα και το σημαντικότερο μνημείο της ευρύτερης περιοχής. Το καθολικό του μοναστηριού είναι κτίσμα του 13ου αιώνα. Η Μονή είναι χτισμένη επάνω σε λόφο στην θέση, όπου τουλάχιστον από τα ομηρικά χρόνια, βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης ΟΛΟΟΣΣΩΝ.

Επιβεβλημένη είναι και μια επίσκεψη στο πέτρινο τοξωτό γεφύρι, στην βόρεια είσοδο της πόλης (είσοδος από Κοζάνη και Κατερίνη), το οποίο συνέδεε την ανατολική με την δυτική πλευρά της, καθώς και στο πλούσιο με εκθέματα μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Μοναστήρι Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα

Ιερά Μονή της Ολυμπιώτισσας

Πηγές:

α)Οδηγός πόλεως Ελασσόνας elassona.com.gr

β)Σπυρίδων Μπούμπας http://users.hol.gr/~mpoumpas/

γ)www.wikipedia.org