Αποχέτευση - τί είναι;

(7 ψήφοι)

Με τον όρο αποχέτευση εννοούμε τα έργα συλλογής και μεταφοράς των λυμάτων και των όμβριων υδάτων μιας αστικής περιο­χής (πόλης ή οικισμού) μέχρι το σημείο διάθεσης τους.

Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου
Εικόνα 1: Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου

Το αποχετευτικό δίκτυο είναι ένα σύνολο από αγωγούς που συλλέγουν και μεταφέρουν τα λύματα ή/και τα όμβρια, εξοπλισμένο με τα κατάλληλα τυπικά και ειδικά τεχνικά έργα, που διευκολύνουν τη ροή στο δίκτυο και επιτρέπουν τη συντήρηση του.

Το δίκτυο ομβρίων υδάτων είναι υπεύθυνο για την συλλογή και απομάκρυνση του βρόχινου νερού και την διοχέτευσή του σε κάποιον αποδέκτη, π.χ. ένα ποτάμι.

Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου
Εικόνα 2: Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου
Το δίκτυο αστικών λυμάτων είναι υπεύθυνο για την συλλογή, απομάκρυνση και διοχέτευση των οικιακών υγρών αποβλήτων σε μια Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, όπου μετά από κατάλληλη επεξεργασία θα καταλήξουν σε κάποιον αποδέκτη, π.χ. ένα ποτάμι.

Ένα δίκτυο σαν τα παραπάνω μπορεί να είναι παντορροϊκό, όταν συλλέγει και μεταφέρει αδιακρίτως και τα όμβρια και τα λύματα ή χωριστικό, όταν υπάρχει ένα δίκτυο για τα όμβρια ύδατα και ένα άλλο ξεχωριστό για τα υγρά απόβλητα. Στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας όμως συνυπάρχουν και τα δύο είδη, το παντορροϊκό συνήθως στο τμήμα της παλαιάς πόλης και το χωριστικό στο υπόλοιπο τμήμα της.

 Ο καιρός τώρα
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 32 °C
Πέμπτη, 22 Αύγ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 19 ως 35 °C
Παρασκευή, 23 Αύγ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 19 ως 34 °C